blog, Τεχνολογία

Απρόβλεπτο ηλεκτρικό ρεύμα.

..Υπάρχουν λύσεις για το απρόβλεπτο ηλεκτρικό ρεύμα ???
Αν και πολλές σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές, ενσωματώνουν κυκλώματα προστασίας και σταθεροποίησης τάσης, προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα από κάποια διαταραχή ..εντούτοις η προστασία αυτή πολλές φορές δεν είναι αρκετή. Συνήθως, με ένα λογικό κόστος, μπορούμε να πάρουμε κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουμε τις ευαίσθητες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μας.
Παρακάτω λοιπόν θα δούμε τρόπους για προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών μας.

Αντικεραυνική προστασία στον ηλεκτρικό πίνακα
Το πρώτο κατάλληλο βήμα θεωρείται πάντα η εγκατάσταση μιας αντικεραυνικής προστασίας στον ηλεκτρικό πίνακα, προκειμένου να υπάρχει προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στο σύνολο της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, από την υπέρταση που πιθανόν να δημιουργήσει ένας κεραυνός ή μια επαναφορά του ρεύματος μετά από διακοπή. Ο ρόλος του αντικεραυνικού είναι να οδηγήσει στη γη (να γειώσει) το ρεύμα αυτό όταν η τιμή της τάσης εκτιμηθεί ως υπέρταση και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο, σχεδόν ακαριαία. Έτσι θα καταφέρουμε να σταματήσουμε ,ιδανικά θα λέγαμε, αμέσως μετά τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ, την «κακή» υπέρταση.

Πολύπριζα ασφαλείας & Αντάπτορες ρεύματος πρίζας με προστασία
Μια πολλή δημοφιλής λύση, που όμως δεν αποτελούν πανάκεια, είναι τα πολύπριζα ασφαλείας και οι αντάπτορες ρεύματος πρίζας με προστασία. Ο στόχος αυτών, είναι να εξασφαλίζουν προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μας συσκευών, σε περίπτωση απότομης αύξησης της τάσης.
Ορισμένα από αυτά διαθέτουν αυτόματη ασφάλεια για προστασία από την υπερφόρτωση και ενδεχόμενη ζημιά στα καλώδια. Έτσι, όταν η κατανάλωση υπερβεί τα 3600W, τότε γίνεται άμεση διακοπή της παροχής και θα πρέπει να κάνουμε επανεκκίνηση του πολύπριζου, αφού πρώτα αποσυνδέσουμε μία ή περισσότερες συσκευές.
Να σημειώσουμε εδώ ότι αρκετά πολύπριζα ασφαλείας παρέχουν επιπλέον δυνατότητα προστασίας τηλεόρασης ή της τηλεφωνικής μας γραμμής.

UPS
Το πολύπριζο προστασίας θα προστατέψει τις ηλεκτρονικές μας συσκευές από μία στιγμιαία υπέρταση, όμως, ένα UPS είναι αυτό που θα κρατήσει τις συσκευές μας ενεργές και προστατευμένες ακόμη και όταν δεν υπάρχει ρεύμα.
Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι η εξασφάλιση σταθερής τάσης και αδιάλειπτης παροχής ισχύος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αυτό το πετυχαίνουν χάρη στην μπαταρία ή στης μπαταρίες που περιλαμβάνει κάθε μονάδα.
Δεν είναι όλα τα UPS ίδια. Οι διαφορές τους έγκεινται στο μέγεθός τους, τον αριθμό των πριζών (schuko), στο χρόνο απόκρισης μετά από κάποια διακοπή ή αυξομείωση ρεύματος, στο φορτίο προστασίας και στην ισχύ(watt).

Επίσης τα UPS χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • τα Line Interactive, τα οποία προσφέρουν σταθερή προστασία αφού παρεμβάλλονται μόνιμα μεταξύ της γραμμής ρεύματος και των συσκευών μας, ενώ η μπαταρία που διαθέτουν εξασφαλίζει μερικά λεπτά επιπλέον παροχής.
  • τα Stand-by(αναμονής), που είναι συνήθως η πιο προσιτή οικονομικά λύση, τα οποία ενεργοποιούνται μόλις εντοπίσουν κάποια διακοπή ή έντονη αυξομείωση στο ρεύμα, αλλά έχουν περιορισμένες δυνατότητες προστασίας για πολλές ή ευαίσθητες συσκευές.
  • τα Online, που είναι πιο ασφαλή και ακριβότερα, καθώς προορίζονται για πολύ απαιτητικά περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα τα εταιρικά δίκτυα.
    AVR συσκευές

Ο Αυτόματος Σταθεροποιητής Τάσης (AVR) είναι μια συσκευή που διατηρεί την τάση του εξοπλισμού σας σταθερή σε συνθήκες υπότασης (βύθιση τάσης) ή υπέρτασης, χωρίς όμως την δυνατότητα της αδιάλειπτης παροχής ρεύματος.
Ελέγχοντας το εισερχόμενο ρεύμα, ο Σταθεροποιητής Τάσης εξομαλύνει τις διακυμάνσεις της τάσης, φροντίζοντας για την ποιότητα του ρεύματος που φτάνει στις συσκευές σας, συνήθως παράλληλα φιλτράρει και τους θορύβους.

Δες τις κάμερες μας εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *